Over Ritsema Buitensport en Voeding

Hallo, mijn naam is Hanneke Ritsema

Afgestudeerd Sport & Leisure Manager aan de HAN Nijmegen, NASM personal trainer en BGN-gewichtsconsulent. Met een grote passie voor gezond leven, buiten zijn, sporten, bewegen, lekker eten, reizen, mijn familie en vrienden! Een echte doorzetter, strever, pittig en energiek. Bewust maar soms ook ietwat uit balans… 

Sinds 2016 ben ik eigenaresse van Ritsema Buitensport en Voeding waarbij ik cliënten begeleid in het proces naar een gezondere leefstijl en buiten sport inzet als middel om je fysiek en mentaal fit te voelen. Daarnaast ben ik met veel plezier trainster bij Mom in Balance Nijmegen.

 

Van kinds af aan ben ik al buiten te vinden. Met een voetbal, op de fiets, rennend en lopend. Nu ga ik graag hardlopen, trailrunnen, fietsen, wandelen, crossfitten, of als het even kan de sneeuw opzoeken om te snowboarden.

10153885_706062489456373_1620495718806602439_n (2)

Sport en Bewegingseducatie

Studie klaar: reizen!

Na een afgeronde opleiding als onderwijsassistente, twijfelde ik over mijn vervolgopleiding. Lesgeven en sporten passen bij mij. Een logische vervolgstap zou de opleiding Docent Lichamelijke Opvoeding zijn. Maar door een fout in mijn aanmelding kwam ik terecht bij de opleiding Sport en Bewegingseducatie aan de HAN in Nijmegen. Een opleiding waarbij je leert om sport in te zetten als middel en sport opeens een veel bredere betekenis krijgt. En daarin kon ik mij na het eerste jaar van de opleiding helemaal vinden. In deze opleiding word je opgeleid tot sportprofessional. Omdat er geen specifiek beroep is waarvoor je wordt opgeleid, vergt het creativiteit en inzet om voor jezelf een mooi werkveld te creëren. Na het tweede jaar moest ik een uitstroomprofiel kiezen. Geen moeilijke keuze meer. Mijn toekomst lag in de buitensport en daarom koos ik voor het uitstroomprofiel Sport & Leisure Management. Na mooie en uiteenlopende stages als onder andere (buiten)sportinstructeur, was er de mogelijkheid om te kiezen voor een buitenlandstage. Ik vertrok voor een stage bij Marine Rescue in Sydney, Australië. Wat is Australië een geweldig land! Na mijn stage ben ik nog 5 maanden gebleven om werk-, taal- en reiservaring op te doen.

Sport en Voeding

Na terugkomst in Nederland heb ik mijn laatste jaar van de studie weer opgepakt en heb ik een minor Sport en Voeding gevolgd. De minor was pittig en kostte mij flink wat zweet en tranen. Uiteindelijk heb ik de minor positief kunnen afronden. Als laatste onderdeel van mijn opleiding heb ik onderzoek gedaan naar de effecten van survivalruntraining op de sociale ontwikkeling bij jongeren met gedragsproblemen. Een onderzoek in mijn straatje, namelijk: sport inzetten als middel. Na dit onderzoek ben ik in 2013 afgestudeerd als Bachelor of Health. Naast mijn studies heb ik meerdere functies gehad. Als leidinggevende bij buitensportbedrijf Van Amerongen Training en Buitensport (tevens mijn stage- en afstudeerbedrijf) en als docente streetdance, gym en bewegen op muziek.

Op zoek

Ook na mijn studie bleef ik hier werken, maar ik voelde onrust. Ik was op zoek naar spanning, vrijheid, het onbekende… Ik miste de uitdaging. Ik had mijn diploma en een baan en dat was het dan. Dat kon ik niet laten gebeuren. Ik zei mijn baan op en ik vertrok opnieuw uit mijn veilige omgeving in Nederland. Ik ging seizoenswerk doen in Oostenrijk en daarna in Banff, Rocky Mountains in Canada. Wekelijks was ik twee uur onderweg met de sneeuwscooter om dagenlang zonder internet, telefoon, tv, elektriciteit in een chalet in de sneeuw ski-gasten te ontvangen en te verzorgen.Tussen de cowboys werken op een ranch in Athabasca (AB Canada) en achter de bar staan in oliestad Red Deer. Heel veel ervaringen en belevenissen met soms een rauw randje. Ter afsluiting ging ik drie maanden reizen door Canada en de US. Surfen, snowboarden en meerdaagse hikes. Een reis om nooit te vergeten!

Bewijsdrang

Na mijn terugkomst in september 2015 ging ik in Nijmegen wonen. Al gauw vond ik `echt` werk op het VO Metameer (Jenaplan) in Boxmeer, maar ik zat niet lekker in mijn vel. Dit kwam door al mijn belevenissen van de afgelopen jaren, het constant maar doorrennen en nieuwe uitdagingen aangaan die niet altijd bij mij pasten. Mijzelf constant aan het bewijzen, maar voor wie en waarom?! Langzaamaan veranderde dit in een extreme onzekerheid die leidde tot het stellen van steeds hogere eisen aan mijzelf. Mijn relatie die niet goed ging, het opnieuw integreren in Nederland, het meekomen in de maatschappelijke druk, mijn vrienden en familie voldoende zien. Het uitte zich in gekke lichamelijke klachten. Mijn lichaam gaf verschillende signalen, maar achteraf gezien heb ik daar niet naar geluisterd. Ik had nergens energie voor. Ik sportte niet meer. Ik deed eigenlijk niks meer wat ik echt leuk vond. En zo stortte ik volledig in. Een bezoek aan de huisarts volgde. ‘Overspannen’, zei de huisarts. Ik overspannen?! Voor niemand in mijn omgeving kwam dit als een verrassing. Maar voor mij voelde het als zo iets ongelooflijk stoms… Hoe heb ik het zover kunnen laten komen? Waar is het misgegaan?

Mogen groeien

Inmiddels ben ik een jaar verder. Een jaar waarin ik heb geleerd om oké te zijn met alles wat er is. Ik heb geleerd om rust te nemen. Ik heb geleerd dat ik – ondanks dat ik niet alle zaken in de hand heb – een eigen verantwoordelijkheid heb hoe ik met deze zaken omga. Ik heb geleerd om los te laten. Ik heb geleerd om in het nu te blijven. Dit gaat voor mij met vallen en opstaan. Uit balans, in balans. Een proces waarin ik elke dag kan en mag groeien! Met een positieve kijk en een focus op de dingen waar ik mij fijn en goed bij voel!

Ik ben er klaar voor!

En nu is het dan zover. De stap naar mijn eigen onderneming, Ritsema Buitensport en voeding. Anderen motiveren, coachen en begeleiden in sport, bewegen en gezonde voeding. Werken vanuit mijn passie.

Bekijk ook mijn LinkedIn:

1
2
3
4
5
6

Neem contact op!

Stuur een bericht

Adres: Berg en Dalseweg 299, 6522 CJ Nijmegen
06 307 204 18